`

Askepot og opstandelsen

Et tværkulturelt projekt om børn, unge og sorg

Måle Fortælleteaters projekt Askepot og opstandelsen blev støttet af Den folkekirkelige Udviklingsfond og Alfred og Inger Hansens Fond med samlet 310.000 kr. Det blev afviklet i efteråret 2013 og vinter 2014.

Projektet bestod af to forestillinger, som blev spillet rundt omkring i landets kirker, og som stadig kan bookes. Der blev udviklet undervisningsmateriale om børn / unge og sorg til begge forestillinger, og materialet til de unge handler også om, hvordan folkeeventyr har rejst fra land til land og har taget form efter de lokale kulturer, de har mødt undervejs. Nedenfor kan man se lidt fra de yngstes workshops. Børneforestillingen blev også indspillet på CD, og den kan stadig bestilles.


En duft af karry - lav opløsning.jpg

En duft af karry

En indisk Askepotfortælling blev spillet 10 gange for 12-16 årige.

Der findes 3000 nedskrevne versioner af Askepot fra hele verden. Denne er fra Kashmir fra det nordlige Indien. Den fortælles af en fordansket og pinagtig Bollywood-fortæller, og den er noget mere morsom, grum og makaber end den, vi kender fra Norden...

En fortælling om sorg, svigt, nederdrægtig ondskab og kærlighedens kraft. Fra 13 år og voksne. Undervisningsmateriale og CD inkluderet. Læs mere om forestillingen

Der findes også undervisningsmateriale om unge og sorg samt om Askepot i tværkulturelt perspektiv, udviklet til forestillingen.


Askepots hvide due

Blev spillet 20 gange for 3-10 årige, og er baseret på Grimms version af Askepot.

Læs mere om forestillingen her

Forestillingen blev indspillet på CD. Bestil CD her

Undervisningsmateriale om børn og sorg udviklet til forestillingen. Se mere her.

Skoler og børnehuse arbejdede videre med undervisningsmaterialet hjemme og kom til sidst tilbage til kirken og lavede udstilling og fernisering.

Herunder kan du se, hvad nogle af klasserne lavede.


Tredje klassere skriver til Askepots mor

På Munkebjerg skole oplevede eleverne forestillingen i Munkebjerg kirke, efterbearbejdede på skolen og sluttede med at lave en udstilling i kirken, hvor de viste, hvad de havde lavet. Bla. udstillede de deres breve til Askepots mor. Her ses tre af dem.


Forløb fra Højby kirke

I Højby kirke oplevede 60 elever først forestillingen i kirken. Herefter blev de opdelt i grupper, som i løbet af dagen roterede mellem værksteder. På en tom grav på kirkegården fik børnene lov til sammen med præsten Carsten Andreasen at skabe Askepots mors grav. Hvert barn plantede en blomst og tegnede en miniaturetegning, som blev lamineret og hængt på korset, og de snakkede om, hvem de hver i sær havde mistet. I et andet værksted dansede de historien med Morten Musicus og Anette Jahn. I et tredje bagte de due-småkager, og i et fjerde blev der klippe-klistret duer.

Til sidst gik vi alle i procession fra sognegården tilbage til kirken, ført af Morten Musicus på sækkepibe. Alle havde deres due med, og mens Morten Musicus spillede på hækkebræt inde i kirken, hængte børnene deres duer på et par træer oppe i koret. Vi sang igen forestillingens sang, og så var der due-småkager til alle.

Søndagen efter holdt præsten børnegudstjeneste, hvor alle var inviterede med deres familier. Her talte præsten om Askepots historie, forestillingens sang blev sunget igen, og gudstjenesten sluttede ude omkring Askepots mors grav, hvor børnene gik rundt og bød på deres due-småkager.


Eventyrdans i Kerteminde kirke

Efter forestillingen i Kerteminde kirke dansede børnene historien i en improviseret cirkeldans med fortælleren Anette Jahn og trommeslager Morten Musicus. De skiftedes til at være fordansere i midten, og på den måde fortalte de historien billede for billede. Cirklen var koret, der efterlignede alt hvad fordanseren i midten gjorde (Læs Anette Jahns artikel om eventyrdans her).

Bagefter dansede børnene rundt i hele kirkerummet med hvide duer på hånden, og de dramatiserede, hvordan det mon var at være de ækle, onde stedsøstre i eventyret. Det var herligt at få lov til at være alle personerne i fortællingen.


Kontakt os og få mere information