`

Den lille havfrue

Indledningsvist læser eleverne selv eller får læst HC. Andersens eventyr Den lille havfrue. Hvis eleverne selv skal læse Den lille havfrue, findes den for eksempel i forskellige indspilninger på e-reolen som lydbog med underlægningsmusik. Det anbefales, at eleverne hører den version, som kommer tættest på originalen.

OPGAVE 1

Kig på billederne og snak om spørgsmålene

Den lille havfrue tegnet af en russisk pige på 13 år. Hvem er den lille havfrue her? Hvilke følelser udtrykker hun?

Fra udstilling i Børnekulturhuset Fyrtøjet, Odense 2001.

Hvad sker der her i eventyret? Hvem er den lille havfrue? Ydre kendetegn? Hvilke indre følelser udtrykker hun?

Tegnet af Helen Stratton fra England i 1899.

Hvor er vi henne i eventyret her? Hvordan har søstrene det? Hvad vil de udtrykke med deres hænder og ansigter? Hvordan har den lille havfrue det? Hvorfor dypper hun fødderne i vandet? Hvorfor mon der er et hjerte øverst i billedet?   

Jaraté Stauskaité fra Litauen, Undinele, Vilnius 1980.

Hvor er vi henne i eventyret her? Prinsens blod vil kunne forvandle den lille havefrues ben tilbage til en fiskehale, og hun vil kunne komme tilbage ned i havet til sin familie. Hvad føler den lille havfrue her? Hvorfor slår hun ikke prinsen ihjel med havheksens kniv?

Tyske Gerhardt Kraaz, Die schönsten Märchen von Hans Chrisan Andersen, Gütersloch 1959.

(Inspireret af bogen H. C. Andersens eventyr i billeder, Torkild Borup Jensen, Syddansk universitetsforlag 2004)

Illustratoren Lorenz Frølich har illustreret mange af HC Andersens eventyr. Han var kun 17 år, da han tegnede denne tegning. Hvor er vi henne i eventyret? Hvad er stemningen?

Fra 1837 privat tegning i Odense Bys Museers arkiv.

Her er illustratoren Lorenz Frølich blevet 70 år ældre. Bedstemoren hviler tilfreds på sin trone, mens den lille havfrue længes væk til menneskenes verden. Havfruen sidder tæt op af sin bedstemor, og bedstemoren holder kærligt havfruen i hånden. Alligevel ønsker de at være i hver sin verden. Hvordan bruger han lyset og mørket?

Odense Bys Museers arkiv, 1905.

En tegning hvor alting snor sig. Beskriv havheksen og hendes dyr. Hvem er hun? Og hvordan har den lille havfrue det?

Tyske Ruth Knoblauch-Hüppe, Die schönsten Märchen, Donauwörth 1950.

Eventyr handler om forvandling. Hvor i eventyret er vi i det her billede? Hvordan har havfruen det?

Den lille havfrue, 1996, Julie Brabcova er fra Tjekkiet men bor i Danmark.

 

Opgave 2

mal et indre eventyr-billede

Et eventyr består af beskrivelser og handlinger. Folkeeventyrene består af meget få beskrivelser, mens kunsteventyr af HC. Andersen er fyldt med detaljerede beskrivelser. I opgaven her forsøger eleverne at se indre billeder og beskrive med sanserne.

Eleverne skal forestille sig at træde ind i et still billede og beskrive det. De arbejder således med beskrivelser og ikke handlinger.

Læreren siger:

1.     Stil jer med lukkede øjne

Stil jer med lukkede øjne. Træk vejret dybt og prøv at stå stille. Slip i hænderne, kæberne, og lad tungen hænge løs i munden. Træk vejret dybt ind igen og pust langsomt ud.

I har set forskellige illustrationer af eventyret. Nu skal I selv male et billede fra eventyret, men på en anden måde - først inde i hovedet - i jeres indre biograf - og bagefter beskriver I det med ord.

2.     Træd ind i en scene

Vælg den scene fra eventyret, som I tydeligst kan se for jer. Forestil jer, at I træder ind i scenen og stiller jer et bestemt sted.

3.    Hvad kan I se?

Hvad kan I se derfra, hvor I står? Hvis I kigger lige ud, hvad får I så øje på? Hvis I drejer hovedet mod højre, hvad får I så øje på? Drej hovedet mod venstre, hvad får I nu øje på? Er der noget, som er tæt på og andet som er langt væk?

Kig op, hvad er over jer? En nattehimmel, havet, storsejlet eller havheksens fangarme?

Kig ned. Hvad står I på? Muslingeskaller, en marmortrappe eller skibsdækket?

Hvilke farver er der mest af?

4.    Hvad kan I høre?

Tag hånden op til øret. Hvilke lyde kan I høre, når I står her i jeres scene? Høje lyde og små lyde, I bare aner?

5.     Hvad kan I lugte?

Sug vejret ind gennem næsen. Når I står her i scenen, hvad lugter her så af?

6.     Beskriv jeres billede for en makker

Stil jer sammen i makkerpar og beskriv for den anden, hvordan der ser ud i jeres scene. Start sætninger med: “Jeg kan se… og jeg kan se…” Peg i den retning, hvor I kan se det for jer - som om I stod inde i eventyret. Hvad kan I lugte og høre? (Læreren fortæller, hvornår den anden skal fortælle og beskrive.

7.     Refleksion

Snak om den lille havfrues identitet i jeres billeder/scener. Hvordan var den lille havfrue ens eller forskellig i jeres beskrivelser?

Hvordan var det at lave øvelsen? Hvad var nemt og hvad var svært?

 

opgave 3

den lille havfrues identitet

Læreren siger:

1.     Stil jer med lukkede øjne

Stil jer igen med lukkede øjne, og sørg for, der er plads foran jer. Træk vejret dybt ind og pust ud. Forestil jer, at I står i samme scene som før. Foran jer står eller sidder eller ligger den lille havfrue.

2.     Træd ind i den lille havfrues krop

Nu træder I et skridt frem og forestiller jer, at I er inde i hendes krop. I kan enten stå, sidde eller ligge. Øjnene er stadig lukkede.

3.    Mærk kroppen med hænderne

Nu skal I sanse med jeres hænder og fingerspidser. Mærk på jeres arme og hænder og forestil jer, at det er den lille havfrue, som I er inde i kroppen på. Hvordan føles hænder og arme? Er der tøj eller bar hud? Mærk på jeres hoved og hår. Hvordan føles det? Har I langt eller kort hår? Er det krøllet eller glat? Har I noget i håret? Mærk på ansigtet. Halsen. Hvis I kunne se hendes ansigt i et spejl, hvilken hudfarve ville I så få øje på? Mærk videre på overkroppen? Hvad har hun på? Hvordan føles det at berøre maven? Føles det silkeblødt, hårdt, groft, skarpt eller glat? Hvad kan I mærke i halsudskæringen? Har hun smykker på? Hvad kan I mærke?Hvordan føles det er røre hofterne? Benene? Fødderne? Mærker I fiskeskæl eller menneskeben? Hvis I kunne se ned ad hendes krop, hvilke farver ville I så kunne se?

4.    Beskriv den lille havfrue for en makker

Sæt jer sammen med en makker og beskriv hende. (Læreren siger, hvornår I skal bytte).

 

opgave 4

kan havfruer være sorte?

Når illustratorerne fra opgave 1 har tegnet en scene fra eventyret Den lille havfrue, har de valgt, hvordan den lille havfrue skulle se ud. Da I i opgave 3 forestillede jer, at I trådte ind i den lille havfrues krop, traf I også en masse små beslutninger om, hvordan hun så ud. Også om hendes hudfarve.

I 2023 kommer Disneys nye spillefilm, Den lille havfrue, hvor den sorte skuespiller og sanger, Halle Bailey, har hovedrollen. I Disneys tegnefilm hedder den lille havfrue Ariel og har et kæmpe, rødt hår. Ser hun også sådan ud i HC. Andersens eventyr?

 

den lille havfrues historie

  • I 1837 skriver H.C. Andersen eventyret.

  • I 1913 skaber billedhuggeren Edvard Eriksen den lille havfrue som skulptur. Den står stadig på Langelinie i København og er vartegn for hovedstaden.

  • I 1989 skaber Disney HC. Andersens eventyr om til en tegnefilm .

  • I 2023 får Disneys nye spillefilm The Little Mermaid premiere. Det bliver en actionfilm med Halle Bailey i rollen som Ariel.

hvor kommer vores billeder fra?

Men hvor mon I har alle disse indre billeder og forestillinger fra?

I teaterforestillingen Havfolket hørte I om sælfolket. I hørte, at inuitbefolkningerne i Canada og i Grønland, samt folk på Island, Færøerne og i Norden har troet på, at der fandtes et sælfolk, som stod op af havet ved fuldmånetid, smed deres sælskind og dansede under månen, indtil solen stod op.

Verden er fuld af fortællinger og forestillinger om havfruer, havkoner, havhekse, havmænd og andre havfolk. Og disse havfolk er lige så forskellige, som vi mennesker er.

 

ejer HC.Andersen billedet af den lille havfrue?

I 1837 skrev HC. Andersen eventyret Den lille havfrue, og han fandt på selve den dramatiske historie.

Men det var ikke HC. Andersen, der opfandt havfruerne. Eller forestillingerne om, at der fandtes et havfolk nede på havets bund med deres helt egen magiske verden.

HC. Andersen levede fra 1805-1875 og skrev 156 eventyr.

Havfolket havde han hørt om, siden han var dreng. Dengang fortalte hans farmor ham nemlig folkeeventyr om havfruer og havfolket.

Og han digtede videre på fortællingerne og digtede mange detaljer på.

 

spørgsmål om den lille havfrues identitet

  1. Den lille havfrue har ikke et navn i HC. Andersens eventyr fra 1837, mens hun i Disneys tegnefilm fra 1989 hedder Ariel. Hun har heller ikke et kæmpe, rødt hår i det originale eventyr.

    Synes I, at Disney godt måtte lave eventyret om på den måde, da de skabte det om til en tegnefilm? Hvad taler for og imod?

  2. HC. Andersen lever ikke mere (1805-1875), men hvis han gjorde, synes I så, at det burde være ham, der bestemte det?

  3. I Disneys nye spillefilm, 2023, Den lille havfrue, spiller den sorte sanger og skuespiller Halle Bailey hovedrollen. Det har sat en heftig debat i gang i forhold til, om havfruer kan være farvede, og hvem der skal bestemme det.

    Hvorfor tror I, nogle mennesker er blevet vrede over Disneys valg af en sort pige? Hvorfor tror I, andre mennesker er blevet vrede over, at folk ikke vil lade en sort skuespiller og sanger få rollen - alene fordi hun er sort?

  4. Disneys spillefilm vil blive set af børn i hele verden. Både af sorte og hvide børn.

    Hvad taler for at vise en spillefilm med en farvet havfrue?

  5. Disney har udtalt sig flere steder:

    ”Ariel er en fiktiv karakter, der bor i internationalt farvand, og hun kan i øvrigt svømme hvorhen, hun vil.”

    Hvad tror I, de mener med det?

  6. Debatten om den sorte havfrue handler om identitet. Identitet er noget, som vi alle sammen har, og som vi har stærke meninger om.

    Hvem – synes I - må bestemme, hvordan Den lille havfrue skal se ud?

 

opgave 5

sammenlign den lille havfrue og sælpigen

Sælpigen blev på Færøerne lavet som en 2,4 meter høj bronzestaue i 2014 af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen. Den står ved kysten ud for landsbyen Mikladalur på den nordlige ø Kalsø, hvor sagnet kommer fra.

Sælpigen, Kopakonen, beviste i 2015. at hun kunne modstå en storm med 11,5 meter høje bølger. Hun blev roligt stående.

  1. Er der noget, som minder om hinanden i HC. Andersens eventyr Den lille havfrue og fortælleteaterforestillingen Havfolket?

  2. Hvad længes den lille havfrue efter, da hun lever med sin familie under havet?

  3. Hvad længes sælpigen efter, da hun lever med sin fanger og barn oppe på land?

  4. Både sælpigen og den lille havfrue kommer op på land og lever som et menneske. Sælpigen mister sit sælskind, mens den lille havfrue mister sin stemme.

    Hvad symboliserer sælskindet og stemmen i de to historier?

  5. Begge piger mister på den måde deres identitet.

    Er det frivilligt?

  6. Bliver de hver især lykkelige?