`

Jomfru Fanny - Genforeningsjubilæet 2020

Nabo-skab - et indskolingsprojekt

Til genforeningsjubilæet 2020 skabte vi et indskolingsprojekt til Sønderborg kommune: Nabo-skab. Hver klasse fik et gammelt skab og skulle skabe deres eget naboskab, som til sidst skulle udstilles.

I den forbindelse producerede vi to kortfilm, hvor vi brugte spåkonen Jomfru Fanny (1805-1881), som er blevet set som et ikon på det danske i Sønderjylland. Her går hun igen i skikkelse af Anette Jahn fra Måle Fortælleteater og ringer på dørene i Sønderjylland for at finde ud af, hvordan det står til med det gode naboskab her 100 år efter genforeningen i 1920. Selvom Jomfru Fanny levede længe før genforeningen, så spåede hun om hele fire krige, og altså også både om første og anden verdenskrig.

I 1864 lyttede tyske militærfolk til hende, og hun blev truet med at blive smidt ud af Åbenrå, hvis hun fortalte mere om tyske sejre. Men snart blev hun populær blandt de dansksindede igen, for efter nederlaget i 1864 spåede hun, at Slesvig i mange år frem godt nok ville forblive under den tyske kejser, og at der senere ville komme en voldsom krig (første verdenskrig), men så ville Sønderjylland (Nordslesvig) komme tilbage under den danske krone. Det gav håb blandt de dansksindede, og hun blev igen hyldet som Dronningen af Åbenrå.

Hendes spådomme var så alment kendte, at da Sønderjyderne stemte sig hjem til Danmark i 2020, besluttede man at iscenesætte hendes spådom om, at den danske konge ville ride over grænsen på en hvid hest.

Denne ejendommelige historie fortæller hun i den første film, hvor hun også fortæller sin egen historie om at være uægte (før-ægteskabeligt) barn af den senere Kong Christian d. 8. og hans tyske dronning Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin. Og storesøster til H. C. Andersen. Og i den anden film besøger hun folk i grænselandet i dag og får dem til at fortælle om naboskabet mellem de danske og tyske.

Filmene formidler ikke så meget historiske fakta, men søger mere på en underholdende måde at vække de mindste skoleelevers historiske nysgerrighed.

 

Se filmen her: "Jomfru Fanny går igen"


Her kan du se den lille teaser på 30 sekunder

Produceret for Vidensby Sønderborg, film og klipning: Instafilm.

Undervisningsmateriale

Filmene indgik i et undervisningsmateriale produceret af Måle Fortælleteater til indskolingsprojektet “Naboskab”.

Her bliver eleverne spåkonen Jomfru Fannys historiske lærlinge og indsamlere, og genforeningens tema naboskab behandles i børnehøjde og på en underholdende og kreativ måde. Hvad er godt og dårligt naboskab? Hvordan kan eleverne reflektere over emnet, udtrykke det kreativt og handle det i praksis?

Hver klasse får et gammelt skab, som de skal omforme til deres nabo-skab og fylde det med historier om det gode naboskab. Inspireret af filmene skal de selv hjem og finde en genstand, som fortæller noget om det gode naboskab i deres familie, og de skal fortælle om det foran klassen og udstille deres ting i skabet.

De udtrykker sig med krop og stemme gennem drama- og danse-øvelserne “Grænseleg” og “Naboskab som koreografi”. De forærer “En tegning af Jomfru Fanny, der gør din nabo glad” og fortæller måske lidt til naboen om Fanny. Til ferniseringen på skolen af deres “nabo-skab” optræder de med at synge sort og synger den før så forbudte sang, Længe nok har jeg bondepige været - med fagter, og måske byder de også på klassens eget sønderjyske kagebord.

Endelig er der mulighed for at få besøg i klassen af Genforenings-fortællekorpset og opleve nogle af de ældre fra filmen “Jomfru Fanny går igen” fortælle om første verdenskrig, genforeningen og naboskabet mellem Danmark og Tyskland.

Gå til undervisningsmaterialet her


Integration

Anette Wilhjelm Jahn er antropolog, og vores projekter kredser derfor ofte om integration. I dette projekt har det handlet om integrationen mellem dem, som betragter sig som “stordanskere”, “danskere” eller tilhørende “det tyske mindretal” i grænselandet. Vi har forsøgt i børnehøjde at få eleverne til at reflektere over naboskab og grænsedragninger. I filmen “Jomfru Fanny går igen” besøger Fanny sønderjyder, som har et forskelligt forhold til det dansk-tyske.


Kontakt os og få mere information